Hur blev jag frisör?

När var 14år så skulle man välja Prao och jag var lite sent ute och dom ”bästa” platserna var upptagna redan.Att jag skriver ”bästa” menar jag dom platser man ”tjänade” bäst att vara på!I den åldern så valde tyvärr inte många det man faktiskt kände ett intresse för framtiden med.Utan man valde ofta där som var extra kul, man fick nått kul osv.
•Ica Magneten – där fick man 500:- när man slutade.
•Frasetti- fick äta hur mycket kakor man ville……
Det var typ dom valen man gick efter.Jag har växt upp med fyra syskon och det blev ganska dyrt att gå till frisören ofta , mamma klippte oss och hon kunde inte klippa.När jag då såg att det fanns Frisör, som val kvar så tog jag det.Jag var då på Salong Bonnie & Clyde i Arlöv.Jag hade enormt kul och jobbade mycket extra efter Praon var slut, jag jobbade helger och lov.

När nytt val inför 9:ans Prao kom så var valet självklart för mig.

Bonnie & Clyde.

Även om valet att bli Frisör var självklart innan 8:ans Prao enligt mig, så intygar min mamma att hon kunde se tecken redan sen hag var liten att det fanns där. Jag var alltid petig med håret och min stackars mamma fick gå upp ett par timmar innan och fixa mitt hår om det skulle vara ex fotografering i skolan m.m

När valet sen kom att välja yrkesvalet inför gymnasiet så sökte jag till Frisör. Visste dock att intagningspoängen var höga och hade alltid varit men jag gav det ett försök. Med intagning på 4,5 poäng så var det ett ganska självklarhet NEJ för mig som gick ut med 2,4.

Jag ville bli Frisör till vilket pris som helst så jag valde att gå på ”uppföljning” som det hette när man valde att jobba ihop sina poäng. Men efter en termin så insåg vi att det skulle ta ganska lång tid att jobba ihop dom poäng som krävdes. Jag valde då att bli lärling. Som lärling på den tiden så fanns inte möjligheten att ta sitt Gesäll men jag valde attsäka varje år ändå till Gymnasiet och hoppas.

Salongen jag var på splittrades för ägarna valde att dela på sig.

Jag följde då med på det nya stället. Det visade sig vara ett dåligt val. Fick inget stöd eller hjälp att lära mig något och fick endast höra att jag borde se mig efter något annat för Frisör inte var något för mig?! Hur visste dom?, jag fick inte ens prova ”kamma” hår utan med sopa och kasta sopor.

Jag tänkte inte ge mig så jag gick tillbaks till Susanne på Bonnie & Clyde. Vi klickade enormt och hon la ner all sin tid på att lära upp mig. Det tog inte lång tid innan jag började ta kunder.

Jag sökte efter 1år till gymnasiet, fick ytterligare ett NEJ. Jag sökte år 2. Och fick NEJ. Då blev Susanne upprörd och valde att skriva till intagningsnämnden om vad hon först och främst tyckte om systemet och sen även om mig, vad jag kunde, vad hon lärt mig och hur duktig jag var. Samt med den glöd jag hade.

JAG KOM IN!

Jag har allt att tacka Susanne för allt hon gjorde för mig, utan henne hade jag aldrig varit där jag är idag.

Hon står högt i mitt hjärta, och det vet hon ❤

Jag gick då 3år på gymnasiet, jag arbetade nästan dagligen och alla helger hos Susanne på salongen.

Jag tog mitt Gesäll och arbetade kvar en kort tid hos Susanne. Jag tävlade även i Skol SM i herr när jag gick sista året. Jag hade så himla kul! Jag vann inte men har ett fantastiskt minne med mig tillsammans med en pokal.

Jag ville fortsätta utvecklas och var uppe i Stockholm efter gymnasiet hos en känd frisör vid namnet Thomas Edlund. Han har salong vid Stureplan och var ansiktet utåt i utbildningar under många år för WELLA. Jag trivdes med honom men saknade familjen i Malmö så jag valde att stanna på ”hemmaplan”. Jag började arbeta på en salong på Storgatan som hette Crew Cut och stannade där i 5 1/2år. Sen började jag på Scalp Studio, den ägdes av Goce som hade många års erfarenhet inom branschen och hade även en stor hög med priser från olika tävlingar som han deltagit i under mp fa år, bl.a. VM mm.

Jag lärde mig massor av honom. Efter 7år så sålde han salongen, jag hade varit mammaledig med mitt första barn och jag kände det var dags med en ny utmaning. I denna veckan hade jag även börjat frilansa som tekniker för MATRIX.

Jag började hyra stol på Createam 2010, på G:a Väster. Där var jag under 3års tid. Fick kontakt med Roland som hade en vision som jag fastnade för direkt. Han skulle då öppna sin salong 50meter ifrån Createam och jag började hyra stol hos honom. Vi har haft 4 fantastiska år ihop.

Dom flesta som varit i min stol vet att jag även målar tavlor. Jag började med det 2008 och utvecklade det ytterligare genom att starta bolaget Artbytess 2013. Jag använder mina motiv och trycker på olika material som kuddar, brickor mm. Det växte otroligt och jag kände att Webshopen med min konst tog enorm fart. Behovet av att ha en fysisk butik växte.

Min pappa lämnade oss i Augusti 2016 efter 1års kamp mot cancern, och då insåg jag att man är expert på att säga – Det skulle jag vilja göra sen osv.

Min pappa hade säkert mycket han tänkt ”göra sen”. Det kan förändras snabbt.

Då kände jag att ”JAG BARA KÖR”

Då såg jag denna lokal som jag idag har salongen i, och blev KÄR! Jag såg potential direkt. Insåg dock inte hur mycket jobb det var.

Jag fick nycklarna 1/11 och sen var renoveringen i fullgång. Jag har gjort enormt mycket själv. Men har också haft otroligt mycket fina vänner som hjälpt till. Jag hade aldrig klarat det utan er. Jag jobbade fulltid, hade barnen varannan vecka, sprang till lokalen och fixade på kvällarna och levde på Blocket och Pinterest för att få inspiration och köpa saker som jag sen fixat till själv.

Hade en massa otur också, 3 veckor innan öppning skadade min elektriker sig och han hade inte påbörjat sitt jobb än. Detta var i början på December. Vi hade dragit bort alla gamla elkablar och elskåpet för att dra nytt. Nu stog jag där, början på December och skulle hitta en ny elektriker som kunde starta direkt. Efter mycket om och men, så fick hag tag på en. Pust…. Sen kom nästa smäll. Min målare bröt foten på julafton. Så jag fick måla klart det sista, stod på nyår och målade karmar bl.a.

Jag har lärt mig massor dock, lägga golv, såga med sticksåg, och cirkelsåg. Byggt upp en vägg och satt in ett kök.

Men nu är vi igång och jag är så glad.

Min pappa ler garanterat och är så stolt. ❤

Ni  som varit i salongen har säkert sett fotot på min pappa på receptionen , han är med oss alltid.

Dennis Wahlgren ❤